Nema puno poklona koje možete pokloniti dragoj i voljenoj osobi i koji mogu izdržati test vremena kao što to satovi mogu. Kad se poklanja sat to ima zrak bezvremenosti, izdržljivosti i vrijednosti.

Upravo to je razlog zašto tvrtke poput Patek Philippe imaju slogane kao što su „Nikad zapravo ne posjedujete Patek Philippe, već ga jednostavno čuvate za sljedeće generacije.“ Slogan tvrtke Baume&Mercier „Život je u trenucima“ također to dobro izražava.

Kad se poklanjaju satovi to je daleko više od jednostavne proslave neke prigode. To je podsjetnik na prigodu i poseban odnos. I osoba koja se nalazi s druge strane primanja i dobiva tako znakoviti poklon upamtit će taj trenutak svaki put kad pogleda svoj sat, pogleda koliko je sati.

Tijekom godina poklanjao sam i primao mnogo satova, jer su mi satovi nešto što obožavam.

Svaki sat koji mi je dodijeljen ima vrlo posebnu priču, a svaki od njih bi zaslužio cijeli jedan članak za sebe da dočaram detalje kako sam ga dobio i koliko mi taj sat znači. 

Iako su mi svi moji satovi jako dragi, danas ću izdvojiti jedan koji sam dobio na poklon kroz na neki način poslovni kontakt: Omega Speedmaster Professional Moonwatch Gemini IV “First Space Walk” Limited Edition: taj mi je Speedmaster poklonio prijatelj koji je jednom radio za Omegu. Proizveden je 2005. godine u spomen na svemirsku šetnju 1965. godine od strane NASA-inog astronauta Eda Whitea. Izdanje iz 1965. godine smatra se prvim ručnim satom u svemiru. Upoznao sam tog prijatelja u njegovih prvih nekoliko mjeseci u industriji satova i to tijekom vikend sajma na kojem smo obojica predstavljali satove, a tijekom slijedećih mjeseci i godina koje su uslijedile, ponudio sam mu bilo kakvu pomoć i savjet koji sam mogao. Mnogo godina kasnije ovaj Omega sat, kopija vremenske kapsule i vrlo posebno pismo pojavilo se u mojoj kući kao poklon tog mog prijatelja. Svaki put kad nosim ovaj sat podsjeća me kako je korisno biti ljubazan i koristan ljudima oko sebe, osobno i profesionalno. A što drugo nego satovi mogu biti krasan podsjetnik na divne ljude i trenutke.